I snart to år har energikonsernet fraktet strøm gjennom store, oppladbare batterikontainere, til anleggsplasser over store deler av Sør- og Øst-Norge. Nytt av året er mindre batterier, enda bedre tilpasset anleggsplasser med mindre energibehov. 

– Forskjellige anleggsplasser har forskjellige behov. Derfor har Skagerak Energi utvidet tilbudet om Mobil energi til ulike kundebehov, forteller Kenneth Andersen, leder av Mobil energi.

Store batteriekontainer med 576 kWh kapasitet blir nå supplert med mindre batterier, som transporteres på tilhenger. De nye lynladerne med batteri har effekt på 240 kW, og kapasitet på 190 kWh. 

Der det går vei

Lynladerne med batteri er et naturlig steg videre i kommersialiseringen av Mobil energi-prosjektet   og samarbeidet med Circle K. Målet er å frakte nok elektrisk energi til små og store anleggsplasser, for å drifte alt fra el-gravemaskiner til hjullastere som kjører på el. 

mann som lader el-gravemaskinDen mobile ladeløsningen fra Skagerak Energi tilbyr høy kapasitet, høy effekt, er utslippsfri og nettuavhengig, og er et produkt som erstatter bruken av fossil energi på anleggsplassene.  

– Går det en vei dit, kan vi levere energi dit, forteller teknisk leder Håvard Hadland i Skagerak Energi. 

Lynrask ladehastighet

Fra tilhengeren kan anleggsmaskiner lade med 240 kilowatt. Begrensningen ligger i hvor mye effekt gavemaskinen kan ta imot. En nylig ladetest, utført av maskinleverandøren Nasta , viser at ladegrensene kan flyttes. 

– Kundene skal ikke måtte endre arbeidsdagen sin i overgangen elektrisk, kontra deres fossile hverdag i dag. De er vant med å få en dieseltank levert på anleggsplassen, hvor de fyller på selv, helt sømløst. Dette er Circle K rågode på, og med oss på laget gjør de det samme, bare med fornybart drivstoff. De får rett og slett ren fornybar energi på tanken, og samme faktura som før, bare med en ekstra linje for elektrisk energi, sier Kenneth Andersen i Skagerak Energi. 

De siste årene har batterikontainerne blitt utprøvd på en rekke prosjekter. 

– Løsningen er rett og slett et kjempeprodukt, men vi ser også at vi det mindre anleggsplasser med én eller to maskiner trenger mindre energi enn det vi har tilbudt. Derfor lanserer vi lynladere på henger, for å møte kundenes behov, sier Andersen. 

Lynlader på henger og el-gravemaskin

Skagerak Energi har anskaffet tre nye hengere, som hver veier 3,5 tonn, spekket med elektrisk energi. Disse har lynladere med ladehastighet på 190 kilowatt. Samarbeidet med energigiganten Circle K gjør at lynladerne på henger er tilgjengelig gjennom deres salgsapparat.  

– Lad når du kan, ikke når du må, sier Håvard Hadland, som forteller at en el-gravemaskin vil kunne lade fra 0 til 100 prosent på en time fra lynladeren. 

– Ofte lades maskinene fullt opp i løpet av natta, og trenger litt ekstra tilført energi i løpet av dagen. Med Mobil lynlader kan de fylle på tanken i lunsjen, sier han.