Ønsker å utrede vindkraft i Froland
Eidsiva, Hafslund og Skagerak Energi har identifisert et mulig vindkraftprosjekt i Froland kommune.
Prosjektet, med arbeidstittelen Krossbotfjellet, består av 33 vindturbiner med en installert effekt på 7,2 MW hver. Dette gir anslagsvis en årlig energiproduksjon på 780 GWh, som tilsvarer det årlige strømforbruket til nesten 40 000 husstander.
– Vi har identifisert et godt prosjekt med tanke på økt kraftproduksjon og muligheter for lokal verdiskaping i form av arbeidsplasser direkte tilknyttet vindkraftverket, bruk av lokale leverandører og tjenesteytere, og skatteinntekter til kommunen. Nå ønsker vi å få lov til å utrede prosjektet nærmere for å se om det også kan bygges med akseptable miljøkonsekvenser, sier Espen Behring i Skagerak Energi på vegne av de tre selskapene.
– Planene er ikke endelige, og størrelsen må ses på som et potensial. God dialog med kommunen, grunneiere og naboer blir viktig for å finne de beste løsningene, sier Behring.
Inviterer til møte
Eidsiva, Hafslund og Skagerak Energi planlegger å fremme et planinitiativ til Froland kommune som blant annet vil inkludere en mer detaljert beskrivelse av prosjektet. Selskapene ønsker også å invitere innbyggerne i Froland til et møte for å informere om hva prosjektet betyr for lokalsamfunnet.
– Vi står overfor en klimakrise, en naturkrise og en kraftkrise, og vindkraft er en del av løsningen. Det handler om hvilket samfunn vi ønsker oss i morgen, men også i 2050. Vi vil derfor invitere innbyggerne i Froland til en dialog om de veivalgene vi står overfor, i tillegg til å presentere prosjektet vårt og ta imot innspill, sier Behring.
Møtet finner sted i Froland tirsdag 24. september kl 18.00, og alle er velkomne.
Kommunen har siste ordet
Regjeringen har styrket kommunenes rolle i planleggingen av vindkraft på land. Det nye regelverket innebærer at det ikke kan gis konsesjon for vindkraft før tiltaket er avklart etter plan- og bygningsloven, som i praksis betyr at kommuner har vetorett.
– Det nye regelverket gir kommunen en større rolle i planleggingsfasen, noe som er positivt fordi det legger til rette for økt medvirkning. I tillegg kan kommunen si nei til utbygging også etter at prosjektet er ferdig utredet. Vi mener derfor det er både trygt og klokt å vente med å konkludere til all fakta er på bordet, forklarer Behring.
Eidsiva, Hafslund og Skagerak Energi er tre store, offentlig eide kraftprodusenter som eier og drifter 134 vannkraftverk og 3 vindkraftverk fordelt over hele Sør-Norge.