State Grid Corporation of China er verdens største elektrisitetsselskap med over en million ansatte. Kontrasten er stor til Skagerak Energi, men syv representanter fra datterselskapet Beijing Electrical Power Company fant Skagerak Energilab så interessant at de tok turen til Skagerak Arena.

Forbereder Vinter-OL i Beijing

-  Det er OL i Beijing i 2022 og de ønsket å se på anlegget vårt i den forbindelse, forteller prosjektleder og seksjonssjef i Skagerak Nett, Henrik Landsverk.

Før besøket på Skagerak Arena besøkte de både Lahti og Lillehammer for å søke inspirasjon og kanskje plukke opp et og annet tips. 

Energibruken under Beijing-OL kommer nok til å overgå Lillehammer med god margin siden all snøen må produseres med snøkanoner. Kulde har de, men Beijing-området er normalt svært tørt, så noen snømengder blir det ikke med mindre de produserer den selv.

Kombinasjonen med solceller og batteri

Kineserne er slettes ikke ukjent med solenergi, så panelene på taket av Skagerak Arena var ikke det de var mest interessert i. Kombinasjonen med batteriet og et avansert styringssystem som nå er i ferd med å installeres var det som trakk delegasjonen til Skien.

Når batteriet på Odds hjemmebane står ferdig får det en lagringskapasitet på 1 MWh. Da kan det levere opptil 800 kW i to til tre timer når flomlysene skrus på en kampdag.

Reisefølget ble ledsaget av en representant fra ABB i Kina, som er en viktig leverandør for det kinesiske energiselskapet. Etter besøket på Skagerak Arena gikk turen til København som avslutning av Europa-besøket deres.

Tre personer på solcelletak