I et oppvarmet telt på rådhusplassen i Skien har en elektrisk gravemaskin gjennom flere uker gravd seg møysommelig ned gjennom historien. Det skal legges nytt VA-anlegg i Kongens gate, men i deler av traseen må det først foretas arkeologiske undersøkelser.

Tyvstartet sesongen

Gravemaskinfører Torgeir Tangen-Pedersen hos entreprenøren Eckholdt forteller at teltet har gjort det mulig for arkeologene fra Norsk institutt for kulturminnegransking (NIKU) å starte feltsesongen litt tidligere.

- Vi begynte å grave i midten av mars, men det er tidligere enn de pleier å starte, så da trenger de et oppvarmet telt, forteller han.

En dieseldrevet gravemaskin hadde gjort forholdene i teltet ganske utrivelige, så derfor har Tangen-Pedersen benyttet en elektrisk. Strøm har han fått av Skagerak Mobil Energis tilhengerbatteri «Move».

- Det hadde ikke gått med diesel, men det går greit med en el-graver, konstaterer han.
- Det må graves forsiktig og med tynne lag. Vanligvis må vi regne med å lade i løpet av dagen, men ved disse undersøkelsene ble det en del pauser, så det holdt å sette maskinen til lading på kvelden.

Populære batterihengere

Teknisk ansvarlig hos Skagerak Mobil Energi, Håvard Hadland, forteller at batterihengerne er populære.

- Siden det er en tilhenger er de veldig fleksible å ta med seg. Den kan enkelt fraktes og plasseres i smale bygater. Den gir lynlading der det trengs, også i grisgrendte strøk der det ikke er strøm tilgjengelig, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Teltet gjorde det mulig å tyvstarte feltsesongen for NIKUs arkologer. Foto: Håvard Hadland.

Trangt, men ikke noe problem

Tangen-Pedersen er vant til å grave på steder med lite plass, så det å stå inne i et telt har ikke vært nevneverdig utfordrende.

- Nei, det har gått overraskende fint. Gravemaskinene er ikke så stor, 10-11 tonn, så det har ikke vært spesielt problematisk.

Mange funn

Nede i grøften har tre arkeologer fra NIKU fulgt med og registrert funnene etter vært som de historiske lagene er blitt avdekket. De har gravd seg ned til trevirke etter brygger eller bygninger og har registrert brannlag etter to eller flere bybranner. Av mindre gjenstander har det blant annet vært krittpiper, tekstilrester og en kniv, det meste datert fra mellom 1400- og 1600-tallet.

Les mer om de ulike lade- og batteriløsningene her.