Rauland og Gautefall med hurtiglading i skibakken
Akkurat i tide til vinterferien har skianleggene på Gautefall og i Rauland nå montert hurtigladere for vintergjestene til turistdestinasjonene. Når snøen smelter og bakkene stenger, kan Skagerak Energi flytte laderne til kysten eller andre steder hvor det er mye folk i sommerhalvåret.
Skagerak Energi er i gang med å prøve ut en helt ny ladeløsning ved to populære vinterdestinasjoner i Telemark. På Gautefall og i Rauland er det montert mobile hurtigladere hvor skituristene kan få ladet elbilene sine.
- Vi tester ut en idé vi har om at det kan være et marked for mobile ladestasjoner for hurtiglading på campingplasser, festivaler, skisenter og lignende i perioder da det er mye aktivitet og behovet for billading er stort, forteller leder for teknisk salg i Skagerak Energi, Pål Trygve Nilsen.
Den opprinnelige planen var å frakte laderne fra skibakken om vinteren til kysten om sommeren slik at de kunne lade elektriske båter der.
- Dessverre er det foreløpig ikke så mange elektriske båter som kan hurtiglade, men vi lader gjerne både biler og båter dersom vi finner en plass som egner seg til det.
Tæpp, ikke bare app!
Pål forteller at de vil legge seg på standard priser for hurtiglading og verken være blant de billigste eller dyreste.
- Jeg tror vi vil være blant de rimeligere som tilbyr drop-in-lading. Kundene skal kunne betale via vanlig betalingskort, og ikke bare gjennom en app som de fleste andre ladeoperatørene gjør. Det gjør det enkelt å bruke oss. Det er bare å tæppe kortet når man skal lade.
Holder sommerplanene åpne
Pål forteller at de foreløpig ikke har bestemt hvor laderne skal stå til sommeren, men det er flere som er interessert.
- Vi må tenke litt på hvor vi kan tjene penger også. Det er mange som kan tenke seg en hurtiglader, men vi må ha et visst kundegrunnlag for at det skal lønne seg.
Litt infrastruktur må også være på plass for å få en lader. Det må være et tilkoblingspunkt med 400 volt, og det må være tilstrekkelig kapasitet i nettet, helst 400 ampere.
- Dersom det er begrenset kapasitet i nettet kan vi strupe laderne ned til for eksempel 200 ampere, men det er jo en grense for hvor mye vi kan strupe hvis vi skal tilby hurtiglading, sier Pål.
Kan hurtiglade fire biler samtidig
Laderne har fire hurtigladepunkter som hver kan levere opp til 150 kW, og i tillegg ett tilkoblingspunkt med vanlig Type2-kontakt for saktelading.
Ladestasjonene fraktes på lastebil og løftes på plass på stedet. Dersom alt er forberedt, skal det ikke ta mer enn et par timer å koble en stasjon til strømnettet.
- Vi har en fleksibel tilkoblingsløsning, og det vil gå enda raskere å koble opp laderen når vi kommer tilbake et sted der vi har vært før.
Pål hører gjerne fra interesserte som har en plass de tror egner seg for en hurtiglader i en tidsbegrenset periode.
- Det er bare å gå inn på vår internettside, og sende en henvendelse til oss via denne. På selve ladestasjonene er det også en QR-kode som man kan skanne med mobilen for å legge inn ønsker til «sin lokasjon».