Beathe og Åse Helene kan vinne viktig pris
Jakten på “Årets kraftkvinne” er godt i gang, og Skagerak Kraft har to nominasjoner på lista.
– Det er veldig hyggelig å bli nominert, og at noen ønsker å løfte fram oss “fagnerder”, sier Beathe Furenes og Åse Helene Vrålstad i Skagerak Kraft.
Hederstittelen “Årets kraftkvinne” deles ut for fjerde gang i år. Prisen deles ut av energiminister Terje Lien Aasland på vegne av Kraftkvinnene, et nettverk for kvinner i fornybarbransjen. Utdelingen skjer i Oslo 12. februar, og innen den tid skal juryen sile ned 64 nominerte til én vinner.
Til Europower opplyser styreleder Line Drange Ruud at det totalt har kommet inn 79 nominasjoner til prisen - fordelt på 67 navn. 64 av disse har akseptert å stå på listen over nominerte. To av dem er altså ansatt i Skagerak Kraft.
Vann, modeller og miljø
Beathe Furenes har 12 års fartstid hos kraftprodusenten, der hun jobber mye med å utvikle og implementere hydrologiske modeller for Skagerak Kraft sine nedslagsfelt. I ryggsekken har hun også en doktorgrad i kybernetikk.
– Enkelt forklart forsøker vi å forutse hvor mye vann det kommer i magasinene våre. Vår oppgave er å gi beslutningsstøtte om tilsig for de som optimaliserer kraftproduksjonen, og gi tidlige signaler om flom, sier hun.
Miljørådgiver Åse Helene Vrålstad har vært ansatt i Skagerak Kraft i halvannet år, og jobber mye med oppfølging av ytre miljø i prosjekter som damrehabiliteringer, kraftverk, solparker, og lignende. I tillegg gir hun råd og støtte på miljøsiden til alle deler av kraftprodusentens virksomhet.
– Ytre miljø er et stort fagområde og man jobber med veldig mange forskjellige ting; forurensning, miljøverdier i innsjøer og vassdrag, fiskevandring, kartlegging av natur til kulturminner og klimagassreduksjon for eksempel, sier Vrålstad.
– Skagerak har høye ambisjoner på miljøsiden, som krever og vil kreve mye av hele organisasjonen, da må alle spille på lag, sier hun.
For fjerde gang
Kraftkvinnene har medlemmer fra ulike bedrifter, og er en arena for nettverksbygging fra alle fag og forretningsområder innen og i tilknytning til energibransjen.
Antallet nominerte til “Årets kraftkvinne” har økt fra 48 i 2021, til 56 i 2022 – og 64 i 2023.
– Vi er veldig fornøyde med at antallet nominerte kandidater til Årets Kraftkvinne øker, og det viser at prisen begynner å bli godt etablert, sier Line Drange Ruud, styreleder i Kraftkvinnene på egne nettsider.
Tidligere har Anne Sagstuen Nysæther (2022), Camilla Thorrud (2021) og Liina Veerme (2020) stukket av med hederstittelen.
– Det er veldig hyggelig å bli nominert, det viser jo at arbeidet vi gjør blir verdsatt, sier Furenes og Vrålstad.
Kriterier for Årets kraftkvinne
Har bidratt til å heie andre frem
Er faglig dyktig og deler kunnskap
Har vist at dette er en bransje for kvinner
Har bidratt til å skape innovasjon og vekst i sitt selskap
Er med på å forme fornybarbransjen
Jobber i fornybarbransjen
Den nominerte kan like gjerne ha utmerket seg på punktene ovenfor på et lokalt nivå som nasjonalt og trenger ikke «krysse av» på alle punktene ovenfor.
Kilde: Kraftkvinnene