– Dette er veldig gøy, smiler Sjur Wethal Helljesen, seniorrådgiver klima- og kundeløsninger i Nasta. 

Maskinleverandøren har i lengre tid benyttet seg av lading fra Mobil energi-konseptet til Skagerak Energi. Løsningen gjør det mulig å lade den elektriske maskinparken, selv uten tilknytting til strømnettet, ved å flytte store mobile batterier til og fra anleggsplassen. 

Les mer om Mobil energi her.

Batteri til anleggsplass

Nylig gjennomførte Nasta en ladetest på en av sine nye gravere, en Zeron ze135-us-7 helelektrisk gravemaskin på 16 tonn. 

– Vi kjørte en ladetest, rett og slett for å se hvor mye maskinen kan ta imot, og hvor mye batteriet kan levere. 

Og resultatet? Helt rått, skal vi tro Helljesen og resten av testgjengen i Nastas tekniske team. 

– Den ladet altså på 340 kilowatt (kW)! Det har vel ikke vært gjort på en gravemaskin før – ikke i Norge – sannsynligvis ikke i verden, sier en begeistret Sjur Wethal Heljesen i Nasta. 

Maskinen er rigget for å lade på 200 kilowatt. Testen ble utført ved å gradvis øke effekten fra det store mobile batteriet fra Skagerak Energi, i en trappetrinnstest. 

– Gravemaskinens batteri var nesten fullt da vi kom dit i testen, og da vi nådde topppunktet på 340 kilowatt var maskinen 80 prosent full. Nå vet vi at vi kan lade et batteri på 340 kW, og da går vi fra 20 prosent til 80 prosent på 20 minutter. Da er maskinen ladet ferdig før du er ferdig med lunsjen. 

Økt ladeeffekt

Maskinleverandøren Nasta tok selv initiativ til ladetesten. 

– Vi ville finne ut om maskinen tåler det – og det gjorde den! Vi vet at det går, og etter hvert som Skagerak Energi bare øker tilgjengelig ladeeffekt må vi svare på det i den andre enden. Vi har kjørt mange tester på denne løsningen – og resultatet er bra. Dette fungerer, sier Helljesen. 

Skagerak Energi arbeider hele tiden med å ligge i forkant, også med tanke på ladeeffekten som tilbys kundene. 

– Å tilby stabilt høy effekt for raskest mulig å kunne lade anleggsutstyr er viktig for å gi kunden høyes mulig driftstid på sitt utstyr, sier Oddvar Arnø, prosjektleder i Skagerak Energi. 

Mobil energi til utslippsfrie byggeplasser kommer også i mindre utgaver. Les mer om dem her: Nå kommer lynladere på hjul