Energieffektiv belysning

Slik får du energieffektiv belysning uten at det går utover komforten

  • Utnytt dagslyset der det er mulig. Hvis du bygger nytt eller rehabiliterer, kan vinduene plasseres slik at du utnytter både dagslyset og varmen fra sola.
  • Bytt til varmhvite sparepærer der du kan.
  • Plasser belysningen slik at du får det lyset du trenger når du trenger det. Se råd nedenfor.


Rom for rom

Når du skal planlegge belysningen er det viktig å se på hvilke behov som skal dekkes i de ulike rommene. Her er noen forslag til løsninger:

Kjøkken
Lysrør og sparepærer gir godt arbeidslys. Det kan være hensiktsmessig med tilleggsbelysning over de vanligste arbeidsstedene som oppvaskbenk, arbeidsbenk og komfyr. Kjøkkenbordet kan med fordel få en belysning som kan dempes, ettersom dette er et sted for både kos og jobbing.

Stue/oppholdsrom
Ta utgangspunkt i enkeltbehov. Da får du som regel god belysning for hele rommet. Hvis det er behov for tilleggsbelysning, bruk sparepærer.

  • Lesing – en stålampe gir godt leselys og kan flyttes etter behov.
  • Spise- og salongbord – bør ha egen belysning, gjerne med lamper som henger fra tak.
  • Til veggdekorasjoner kan lavvolt halogenspot eller LED belysning gjøre jobben.
  • Lys bak tv for å unngå stor kontrast mellom lys og mørke.


Barnerom/soverom
En armatur med lysrør i taket er å anbefale både for renhold og gode lekeforhold på golvet. I tillegg anbefales vegglamper med sparepærer ved sengen, gjerne med stillbar lampett. På skrivebordet gir en stillbar skrivebordslampe med lysrør eller
sparepære gode arbeidsforhold. På barnerom er det viktig at alle lamper er fastskrudd, og benytt gjerne sparepærer for å redusere brannfare.

Baderom/wc
Mye dagslys gjør rommet lyst og innbydende. Du framstår dermed mer naturlig når du ser deg i speilet. Velg lyse farger som reflekterer lyset på veggene og i taket. For mindre baderom er det ofte tilstrekkelig med belysning ved speil og vask. Speilbelysningen må være jevn og ikke blendende. Plasser lyset på hver side av speilet, ikke over. Da unngår du skygger i området rundt hake, nese og øyne. I større rom kan det være behov for en armatur med lysrør i taket. På toalett kan det være lurt å installere både svakt og sterkt lys eller eventuelt dempere. Svakt lys er hensiktsmessig på natten når man kommer fra et mørkt soverom.

Entre/hall etc.
Her er det best med takmontert armatur med lysrør. Som supplement til veggdekorasjoner e.l. kan du bruke lavvolt halogenspot. Trapperom, loft og kjeller Her er det viktig med godt orienteringslys slik at ulykker unngås. Gjerne sparepærer/lysrør som har lang levetid og lavt energiforbruk.

Utelys
Skal gjøre det enklere å orientere seg og dessuten gjøre inngangspartiet hyggelig og stemningsfullt. Bruk sparepærer med lyssensor og tidsstyring.

Les mer om energieffektiv belysning her

Relatert

Linker:

Søknadsskjema for støtte:

Fyller du ut på Enova.no